City of Brentwood
Home PageContact Us!Back

City Administration
 


*****Media Advisory*****
Press Release
Balfour Road Park to Begin Construction
11/10/03

BRENTWOOD, CA – The construction contract for the Balfour Road Park improvements was awarded to Misan Construction, Inc. at the October 28, 2003 City Council meeting. Construction is anticipated to begin prior to Thanksgiving with completion scheduled for early summer 2004. The construction budget for this park is $3 million.

Balfour Road Park is located adjacent to Brentwood’s new Aquatic Center and Skate Park. It will serve as an extension of these two facilities providing both community and neighborhood park amenities on approximately 10 acres. The proposed improvements include a group picnic area, sand volleyball court, a children’s play area, and a restroom arrayed around a large plaza that has been designed to accommodate a wide range of public functions.

The group picnic area forms the eastern edge of the main plaza and is designed to easily handle over 100 people with three 20’x40’ shade structures, 14 picnic tables, and 6 barbecues. It will have direct access to the aquatic center making it easily accessible for overflow crowds during large events. The play area anchors the western edge of the plaza and includes two play structures—one for ages 3 to 5 and one for ages 6 to 12. Another small picnic area with 3 tables and 4 benches is located next to the play area. The restroom is centrally located and has been designed to complement the architecture of the aquatic center buildings. A curved trellis system encompassing the main plaza together with trees planted throughout the plaza will provide plenty of shade.

A 100-car parking lot leads from Balfour Road to the plaza area and will provide a generous drop-off/pick-up area. The area west of the parking lot is planted as an orchard to reflect Brentwood’s agricultural history. Four competition bocce ball courts with oyster shell surfacing and 2 horseshoe courts are nestled into this orchard setting.

The balance of the park is open turf area with a 10-foot wide concrete path system throughout. The path system will provide access from Balfour Road, Wheatfield Court, the school to the north, the aquatic center, and the skate park. Four exercise stations and several opportunities for public art elements are proposed along its route. The turf areas will be gently contoured to provide visual interest, but flat enough for informal play. A small group picnic area comprised of a 30-foot hexagonal shade structure with 3 picnic tables is located near the access point from the school and adjacent to the volleyball court.

Return to Previous page.